Pääjalkainen esittäytyy



PIKKURUINEN Pääjalkainen RAVISTELEE KIRJANKUSTANNUSALAA

Kustannusala on ollut kriisissä pitkään. Kriisi on kuitenkin vain niissä kustantamoissa, joilla on ollut iso oppikirjatiimi, iloinen markkinointiosasto ja kivitalo Helsingin keskustassa. Itse asiassa Suomessa syntyy niin paljon pieniä kustantamoja, että uuden kustantamon perustaminen ei ole sinänsä mikään uutinen. Joidenkin mielestä se on peräti ”uusi musta”.
      Pääjalkainen on kuitenkin luotu erilaiseksi kustantamoksi. Pääjalkaisessa halutaan kyseenalaistaa monet vakiintuneet käytännöt. Voiko kirja elää pitempään kuin syksystä jouluun? Ja: elämme visuaalisuuden keskellä, joten miksi niin moni julkaisee rumia kirjoja? 
      Pääjalkaisen suurin innovaatio liittyy uusien käsikirjoitusten seulomiseen. Suomessa oli pitkään vakiintunut käytäntö, että kustantajat antoivat lausuntoja myös hylkäämistään käsikirjoituksista. Enää näin ei ole. Tämä johtuu käsikirjoitusten tulvasta: nykyään kirjoittajat lähettävät hengentuotteensa kymmenellekin kustantajalle samaan aikaan. Tämän on mahdollistanut toisaalta Internet, toisaalta tietokone ja halvat tulostimet. Kirjoittajien piirissä arvellaan, että vain harva tarjottu käsikirjoitus edes luetaan. Ja jos luetaan, niin samaa käsikirjoitusta viidessä kustantamossa samaan aikaan – kaikkien aikaa tuhlaten.
      Pääjalkainen toimii toisin. Pääjalkainen ottaa uusia käsikirjoituksia luettavaksi ainoastaan maksua vastaan. Maksu määräytyy tekstin laajuuden eli työmäärän mukaan. Maksu takaa, että jokainen vastaanotettu käsikirjoitus luetaan ja siitä saa punnitun, henkilökohtaisen arvion. Jos Pääjalkainen haluaa julkaista tarjotun käsikirjoituksen, maksu palautetaan.
      Pienen kustantamon julkaisukynnys on korkeampi kuin ison, koska resurssit ovat pienemmät. Toisaalta pienessä kustantamossa jokaiseen kirjaan panostetaan. Tavoitteena on, että jokainen Pääjalkaisen julkaisema kirja on sisällöltään vahva – ja esineenä kaunis.

Pääjalkaisen ensimmäiset kaksi kirjaa, Heli Hulmin romaani Luopumisharjoituksiaja Elina Koivusen spekulatiiviseen fiktioon kuuluva Ailitza eli Kävelevä maailma, ilmestyivät vuoden 2018 lopulla.

Kommentit

Suositut tekstit